Menu
Proizvodi
Ispitivanje izolacije
DC dijagnostika za prenaponska ili dielektrična ispitivanja

DC dijagnostika za prenaponska ili dielektrična ispitivanja

DC dijagnostika za prenaponska ili dielektrična ispitivanja

Zaštita od prenapona je ključna za dugoročno dobro stanje svakog kabla. DC ispitivanje prenapona (poznato i kao dielektrično ispitivanje) najpopularnija je metoda procene opšteg stanja i integriteta na energetskim, industrijskim i ostalim tržištima. Ovaj metod ispitivanja odlikuje niz ključnih prednosti:

Prelazni prenapon na napajanju, koji je tipično vrlo kratak naponski impuls, može se jednostavno simulirati i ispitati DC ispitnom opremom za dielektrična ispitivanja. DC oprema za dielektrična ispitivanja uglavnom je manja i lakša od ekvivalentnog AC ispitnog seta. Pošto se prenaponska ispitivanja obično obavljaju na terenu, od velike je važnosti da ispitna oprema bude laka za prenošenje. Druga značajna prednost je ta da je DC ispitivanje prenapona popularno dugi niz godina pa postoji dosta dostupnih istorijskih podataka od različitih tehničkih tela. Ti podaci omogućavaju korisnicima praćenje kvaliteta stanja kroz analizu trenda. Redovnim ažuriranjem ovih podataka, kvalitet i integritet izolacije mogu se pratiti na neodređeno vreme. 

Međutim, DC ispitivanje prenapona nije uvijek savršena simulacija naprezanja sa kojima se elektroenergetski sistemi svakodnevno suočavaju. Na primer, mnogi elektroenergetski sistemi podvrgavaju se frekvencijama od 50/60 Hz u svom operativnom stanju koje nije uvek tačno predstavljeno. Za takve uslove preporučuje se AC ispitni set.